Cisco

Cisco Systems grundades 1984 av det gifta paret Len Bosack och Sandy Lerner, två civilingenjörer från Stanford University.
Företagets logotyp och namn är inspirerat av staden San Francisco och symboliserar Golden Gate-bron. Huvudkontoret ligger i San Jose, Kalifornien.
Cisco har framgångsrikt varit med och utformat det moderna internet genom att driva standarder och nätverkets betydelse för såväl företag som privatpersoner.
De andra bolagen runt omkring, som Google och Apple är mindre i jämförelse.

Cisco certifieringar

CISCO har många certifieringsalternativ för lika många utbildningsområde inom nätverk. Dessa certifieringsalternativ struktureras i nivåer och kan illustreras som en pyramid.

  • Entry nivå är den lägsta i certifieringshierarkin och är riktad till mindre teknisk professionella exempelvis administrativa personal. På denna nivå finns certifieringen CCENT, Cisco Certified Entry Network Technician.
  • Associate nivå omfattar alla blivande nätverkstekniker som vill få en mer teknisk innehåll inom nätverksteknik. Här finns ett certifiering som intygar att man kan nätverksgrunder, CCNA eller Cisco Certified Network Associate. Flera olika varianter på CCNA certifikat finns: CCDA, CCNA cloud, CCNA collaboration, CCNA Cyber Ops, CCNA Data Center, CCNA Industrial, CCNA Routing and Switching, CCNA Security, CCNA Service Provider och CCNA Wireless. Vi kommer att koncentrera oss på CCNA Routing and Switching. För att få certifikatet ska man lyckas med antingen ett stort prov eller två delprov. Delproverna heter

pic01-ccna1-certs-piramid ICND1100-105 (Interconnecting Cisco Networking Devices del 1)
ICND2200-105 (Interconnecting Cisco Networking Devices del 2)
CCNAX – 200-125 (Interconnecting Cisco Networking Devices: Accelerated CCNAX) det stora provet.

  • Professional nivå förutsätter att du har tagit CCNA certifikatet och att du har erfarenhet av att ha konfigurerat CISCO nätverksenheter.Certifikatet på den här nivå heter CCNP eller Cisco Certified Network Professional. CCNP certifikat ska man ha för att klassas som en CISCO nätverkstekniker.
  • Expert och arkitekt nivåer ska du uppnå efter flera års erfarenheter och flera ytterligare studier om CISCO nätverksprodukter.

CCNA Routing and Switching

Cisco CCNA certifieringen är en av de mest erkända certifieringarna inom IT-branschen. CCNA certifieringen inom Routing och Switching ger nätverkstekniker ett kvitto på sin kompetens att konfigurera, underhålla och felsöka företagsnätverk.

pic02-ccna1-datacenter

Support och Nätverksteknikers utbildning här på Jensen består av 10 gymnasiala kurser som hämtas från olika ämnen. Dessa kurser följer Skolverkets läroplaner i vilka anges det centrala innehållet. Det finns inget krav att man ska använda specifika studieresurser/kurslitteratur och därmed finns det möjligheten att använda utbildningsmaterial från CISCO i vår nätverksutbildning. Kurser som Dator- och nätverksteknik, digital kommunikation, nätverksteknologier, nätverksteknik, Administration av server- och nätverksutrustningar ligger så pass nära till CISCO CCNA och därmed Cisco CCNA certifieringar. Men det är viktig att alla i klassen förstår att: skolan erbjuder inte något certifikat däremot ger skolan grunder till det.

Som datalärare i flera olika gymnasieskolor här i Stockholm, har jag sett diverse kursmaterial som tyvärr inte närmar sig till samma kvalitet som Cisco CCNA. Trots det så är det inte många datalärare använder sig utav Cisco CCNA. Det är få gymnasieskolor som har en väl utrustad Cisco laborationsmiljö och ännu mindre gymnasieskolor som har lärare som har kompetens inom CCNA.

pic03b-ccan1-laborationkitSjälv har jag byggt upp en Cisco lokal akademi vid Tumba gymnasiet för flera år sedan. På den tiden var Cisco och KTH direkt ansvariga för utbildning inom nätverk grundad på Ciscos utbildningskoncept. På KTH utbildades jag till Cisco instruktörer i två år. Sedan dess har jag arbetat som Cisco instruktör och har med tiden köpt sex laborationspaket till en kostnad på cirka 80 000 kr.

Skulle du vilja jobba på Cisco i Polen?

Nej? eller kanske Ja?

Se videon här nere som visar en certifierat nätverksteknikers arbetsdag vid Cisco Technical Assistance Center i Krakow, Polen.

Nätverkstopologin för demonstrationer

Det kommer jag att använda till olika demonstrationer